Mitä voit selvittää maltillisilla kustannuksilla ennen virallista sitoutumista rakennuspaikkaan?

Potentiaalinen rakennuspaikka – onko tämä nyt hyvä?

Rakennuspaikan etsintään ja valintaan kannattaa käyttää aikaa. Rakennuspaikkojen tarjonta on monipuolista. Rakennuspaikkana voi olla oma valmis tontti, lohkottavaksi tuleva määräala isommasta tontista tai sitten hallinnanjaolla toteutettava tontin määräosan hallinta, jossa hallinta-ala ja rakennusoikeuden jako sovitaan hallinnanjako-osapuolten välisellä sopimuksella (tästä lisää myöhemmässä postauksessa).

Itse tutustumme tonttitarjontaan lähinnä netin tarjoamien palveluiden välityksellä ja ajelimme aina paikan päälle kuikuilemaan, mitä paikan päällä meitä odotti. Meillä hakusessa oli mahdollisesti loiva rinnetontti tai tasamaatontti, kuitenkaan pelolle ei haluttu lähteä rakentamaan – tontilta odotimme tiettyä luonnetta.

Kohteemme Espoossa ei varmasti ole se helpoin rakennuspaikka. Tontti on siis hallinnanjakosopimuksella jaettu ja oma hallinta-alueemme on kapeahko, toki tonttiosan etupiha on todella leveä. Tämä aiheutti tiettyjä pohdintoja kun päätöksiä tehtiin.

Mitä voit tehdä helpottaaksesi päätöstä, kun uskot että ”se oikea” on löytynyt?

Tämä ei varmasti ole yksioikoinen lista ja osa listan asioista voi kaatua jos siihen ettei niille esimerkiksi saada tontin myyjältä lupaa/toimenpide on mahdoton/kyseinen tieto ei ole saatavilla.

 1. Selvitä alueen kaavamääräykset ja hanki alueen kaavaote. Kaavaote näyttää perusasiat alueen kaavasta. Tehokkuusluku eli esim. kuvassa 0,2 kuvaa kuinka suuressa suhteessa tontin voi rakennuttaa ja roomalainen numero 2 kertoo kerrosten lukumäärän. Lisäksi kartasta ilmenee esim. mahdolliset kiellot tontin ajoliittymillle ja muita rakentamiseen liittyviä asioita. Kaavamääräykset taas antavat tarvittavat selitteet kaavaotteen merkintöihin ja tarjoavat lisäselityksiä kyseiselle alueelle. Esimerkiksi meidän hallinnanjako alueelle oli meille rakennuspaikan myynyt taho  jo selvittänyt, että voimme hakea rakennusluvassa omaa ajoliittymää tontin osalle.
  Kaavaote

   

 2. Tilaa kunnan palvelusta tietopaketti omia tarpeita palvelemaan. Esimerkiksi Espoon kaupungilta saa näppärästi tilattua maksua vastaan (ei ole ylitsepääsemätön summa, puhutaan kympeistä) tietopaketin, joka antaa aika hyvän kuvan rakennuspaikan yleistiedoista. Esimerkiksi alueen rakennettavuuskartta antaa yleisnäkemyksen alueen maapohjan rakenteesta (ei ole täysin luotettava arvio) ja alueen karkean rakennettavuuden. Pohjatutkimusyhteenveto näyttää alueella tehdyt pohjatutkimukset ja niiden kautta saa osviittaa minkälainen maaperä lähialueen pohjatutkimuksissa on ilmennyt. Raportti kertoo maaperälajit ja sen kairaussyvyyden, jolla painokairan kärki on saanut osuman kovaan pohjaan (kallio tai isompi kivi). Palvelusta löytyy myös erilaisia kartta-aineistoja ja rakennuspiirustuksia naapurialueen rakennuksista. Perupaketti riittää alkuunsa hyvin ja tällä saa hyvän alkukäsityksen alueen tilasta ja rakennettavuudesta.

  Peruspaketin sisältö Espoon Arska-palvelusta ostettuna hinta 50 eur
 3. Jos kohde vaikuttaa mielenkiintoiselta, ei liene tyhmää toimia kuten me teimme.  Pienen ideoinnin ja haavekuvien kanssa lähdimme tapaamaan mahdollisia  naapureitamme. Kiersimme siis ovelta ovelle ja kerroimme että olemme mahdollisesti hankkimassa teidän naapuruston rakennuspaikkaa, ja kyselimme minkälainen suhtautuminen on itse rakentamiseen ja siihen että tontin puustoa harvennetaan. Vilautimme myös ideoita minkälaista taloa olemme tontille ajatelleet ja kysyimme onko jotain mikä heitä siinä häiritsee. Yksikään naapuri ei osoittautunut miltään osin vastahankaisiksi, vaan toivotti tervetulleeksi alueelle ja toivottavan onnea hankkeelle
 4. Ole yhteydessä kunnan rakennusvalvontaan! Iso suositus kysyä esimerkiksi alueen lupasuunnittelijalta kaikki mahdolliset kysymykset, joita rakentamista ajatellen on mielessä. Pakko antaa erityiskiitokset Espoon rakennusvalvontaan, jonka ihmiset ovat oikeasti tukeneet meidän projektia alusta asti ja aina avustaneet meitä mistä ja miten voimme saada lisätietoa. Heidän puolesta on myös selvitelty mahdollisia sudenkuoppia ja sitä mitä kannattaa ottaa jo alun suunnittelussa huomioon.
 5. Maaperätutkimus! Halusimme oman hankintamme tueksi tiedon, ettei tontti lähtökohtaisesti ole mahdoton rakentaa. Tiesimme rakennettavuuskartan tiedon valossa että lisätutkimuksia tulee maapohjalle suorittaa, ja päätimme kysyä myyjältä josko tutkimuksen voi suorittaa. Soittelimme muutaman maaperätutkimusyrityksen läpi. Uudenmaan pohjatutkimusta on suositeltu laajalti ja tiedustelin heidän aikataulua tutkimuksen tekemiselle. Aikataulu oli haastava ja seuraava vapaa aika oli helmikuussa 2018 (tuolloin elettiin joulun jälkeistä aikaa 2017). Otin yhteyttä toiseen hyviä suosituksia saaneeseen tahoon, Tuusulan Maaperätutkimus Oy , joka lupasi tulla paikalle jopa viikon varoitusajalle. Tämä oli meille oikea ratkaisu, koska tonttikaupat oli sovittu runsaan parin viikon päähän soittohetkestä. Hinnoittelussa ei ole suuria eroja toteuttajien välillä. Maaperätutkimuksen hinta on noin 1000 euron molemmin puolin, sisältäen tontin vaaituksen (eli korkomittauksen) ja kairauksia haluttuihin kohtaan tonttia sekä lausunnon maaperästä ja perustamistapasuosituksen. Meillä alustava pohjatutkimus ei mahdollisesti täysin palvele varsinaista rakentamista, koska talon mittoja ja lopullista paikkaa ei tietysti alkuvaiheessa vielä ollut tiedossa. Suuntaa antavana toimenpiteenä tämä kannatti kuitenkin tehdä, ja antoi mielenrauhan siitä, ettei savea ole tontin alaosassa metreittäin…toki jonkin verran maata joudutaan pois talon alta kaivamaan. Pohjavesitutkimusta ei nyt tehty ja se saatetaan vielä varmuuden vuoksi teettää kun rakennuksen kulmien paikat on tiedossa ja uusi tutkimus teetetään kun aika on hieman kellossa kulunut. Omassa tutkimuksessa olimme paitsi kiinnostuneita mitä ajatellun talon alta löytyy ja miltä kunnallistekniikkakaivannon tekeminen tontin etuosassa vaikuttaa, eli törmätäänkö esim kanaalissa kallioon. Näin ei onneksi näyttäisi käyvän, joka yksinkertaistaa kaivuutöitä.

  Pohjatutkimuksen 7 painokairauspistettä ja tontin pintavaaitus, eli tontin korkojen selvitys

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *